< Rituelen

Banksje

Beeldend kunstenares Valentine Kempynck bouwt bankjes op nokken van daken. Deze geven een plek aan overleden familieleden of vrienden om op het bankje dichtbij te zijn. Een bankje waar de dood rust vinden en het leven kracht.

Het bankje wordt gemaakt met twee bakstenen uit het huis. Een zelfgebouwd bankje op het dak, een plekje waar de overledenen een plaats krijgen. Ze blijven deel uitmaken van het huis. Dierbare doden krijgen letterlijk een plaats toebedeeld. Ze blijven temidden van wie hen lief is en zijn zichtbaar voor iedereen. Op die manier wordt de dood zelf een nieuwe plaats gegund. En maakt hij het huis van het leven sterker.

Hoe werkt het?
Dit ritueel wordt opgesplitst in twee ontmoetingen. Eerst komt Valentine op bezoek om te vertellen over Banksje, om het verhaal te beluisteren van de overledene en wordt het bouwen praktisch besproken, verdere afspraken worden gemaakt. Na deze dag kan je de rest van de familieleden en vrienden inlichten. Het eerste bezoek duurt ongeveer 2 uur. Afspraken lopen het hele jaar door.

Daarna wordt het Banksje samen gebouwd. Valentine gaat sowieso het dak op, de opdrachtgever houdt minimum de ladder vast. Familie en vrienden kijken van beneden toe, herinneringen worden opgehaald. Daarna is er tijd om samen het glas te heffen. Het bouwen gebeurt tussen half april en eind oktober, en duurt ongeveer 3 uur.

De twee ontmoetingen samen kosten €600 + vervoersonkosten. Valentine reist zoveel mogelijk met trein en fiets.